Mobirise

O celulitu i anticelulit masažama

Celulit

    Celulit predstavlja želatinoznu materiju, sačinjenu od kapljica masnoće, vode i otpadnih produkata nastalih razmjenom materije u organizmu. Nalazi se neposredno ispod kože u vezivnom tkivu, između ćelija, krvnih sudova i limfnih puteva.

Celulit može nastati još za vrijeme puberteta ali s obzirom da je koža mnogo elastičnija, neće se vidjeti još neko vrijeme. Često se ovaj problem vezuje za gojaznost, mada celulit nije oblik gojaznosti i može se javiti i kod vrlo vitkih osoba. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Mobirise

    Celulit može biti tvrdi i meki.

– Tvrdi se obično javlja kod mladih osoba koje su još uvek u dobroj kondiciji. On je vezan za mišiće tako da ga je teško odvojiti od tkiva u kome se formirao.Vrlo je osjetljiv na pritisak i lako nastaju modrice.

– Meki nastaje od tvrdog i u kasnijim fazama kada koža počinje da gubi elastičnost.

CELULIT je podijeljen u 4 grupe:

1. grupa-celulit je vidljiv samo kada se pritisne rukom koža;

2. grupa-celulit je vidljiv kada se rukom pritisne koža i pri stajanju,dok se pri ležanju ne vidi;

3. grupa-celulit je vidljiv i pri stisku rukom i pri stajanju i pri ležanju;

4. grupa-vidljiv je u sva tri slučaja i bolan pri pritisku.

Celulitom su najčešće napadnuta bedra, butine i sjedalni dio.

U liječenju celulita najbitnije mjesto zauzima promjena nezdravog načina života. Povesti računa o ishrani, uzimanju dovoljno količine tečnosti, relaksaciji i fizickoj aktivnosti. Jedna od najefikasnijih metoda u borbi protiv celulita je i masaža.

Anticelulit masaža

    Glavni cilj anticelulit masaže je rastresanje kože i potkožnog tkiva, pojačavanje cirkulacije u njima i zagrijevanje. Noge se uvijek masiraju cijele od stopala na gore ,bez obzira ima li na potkoljenicama celulita ili ne, jer se samo na taj način pravilno može pokrenuti limfa.

    Trajanje masaže obje noge je oko 40-ak minuta. Radi se u serijama od 10 masaža svaki, ili svaki drugi dan.Počinje se uvijek posle ciklusa i valjalo bi ponoviti 2-3 serije u zavisnosti od grupe celulita.

Mobirise

    Masaže su malo bolnije od običnih relaks masaža, ali nikako ne smiju da izazivaju pojavu hematoma. Masaža se radi uljima ili kremama predvidjenim za tu vrstu masaže, a nakon masaže se aplicira anticelulit gel. Nakon nanošenja gela, poželjno je tretirano područje uviti folijom i tretirati u temo ćebetu narednih 30-40min. Celulit se posle 10 tretmana ne može potpuno otkloniti, ali se značajno smanjuje, koža postaje elastičnija i vidno se smanjuje obim.

Počnite sa masažama na vrijeme! 🙂